Wij bedenken als extern communicatiebureau intensieve en kostbare campagnes en proberen mensen te bewegen om te solliciteren. Maar wat gebeurt er allemaal nadat de kandidaat heeft gesolliciteerd? Het wordt dan ineens een intern proces, dat natuurlijk te managen is, want het bevindt zich in de eigen invloedsfeer. Maar de vraag is of er wel voldoende sturing op plaatsvindt. Wat gebeurt er precies met de sollicitantenstroom en hoe kunnen we komen tot het verbeteren van ‘klik tot contract’. Hoe creëer je snelle doorlooptijden en reduceer je uitvallers? Allemaal vragen waarop vaak een specifiek antwoord past.
Juist deze vragen maakt ons nieuwsgierig. Vandaar dat wij P&O-relaties uitnodigen om met ons te praten over externe werving en interne processen. Hoe zijn deze met elkaar verbonden en welke rol zou een externe partij kunnen innemen?
We hebben voor maandag 30 november a.s. van 16.30 uur tot 19.00 uur een interessant programma in petto, waaronder:
- een presentatie van Peter Nellen, personeelsfunctionaris bij de tbs-kliniek Overmaze in Maastricht (hij staat voor een enorme uitdaging om in een half jaar 100 sociotherapeuten te werven)
- een presentatie van Michel Gerritsen, Manager Recruitment bij ProRail die iets zal vertellen over recruitmentprocessen bij ProRail
- twee beknopte presentaties van resp. Paul Wessels (Pointz) en Anton Gouman (Puntkomma) over nieuwe inzichten met betrekking tot recruitmentprocessen en arbeidsmarktcommunicatie
De bijeenkomst willen we houden met P&O’ers/recruiters die momenteel werkzaam zijn bij een een zorg- of welzijnsorganisatie. Aan de bijeenkomst zal een beperkt aantal personen deelnemen, zodat er ruime gelegenheid is voor interactie en uitwisseling van ideeën.
Als achtergrondinformatie het volgende:
De arbeidsmarkt staat met name in de zorg- en welzijnssector onder grote druk. De tekorten aan gekwalificeerd personeel nemen steeds verder toe, mede als gevolg van de ‘dubbele vergrijzing’. Het wordt steeds moeilijker om personeel te vinden en naar verwachting zal dit probleem in de komende jaren verder toenemen. Veel organisaties hebben te maken met een groot verloop; mensen binden zich vaak niet meer lang aan één organisatie.
De volgende vragen komen naar voren:
- Hoe kunnen we op korte, middellange en lange termijn voorzien in de behoefte aan voldoende gekwalificeerd personeel. Waar vinden we deze mensen?
- Welke instrumenten zetten we in om personeel te vinden en te binden?
- Wat zijn effectieve wervingsinstrumenten (offline én online) om specifieke doelgroepen te bereiken?
- Hoe kun je recruitmentsystemen ontwikkelen en effectiever inzetten om ex-sollicitanten, ex-werknemers en huidige werknemers te volgen?
- Welke systemen zijn er voor resourceplanning?
- Welke wisselwerking is wenselijk bij de samenwerking van P&O- en p.r.-/ communicatiespecialisten?
Puntkomma heeft onlangs samen met Paul Wessels, directeur van het bureau Pointz (een adviesbureau op het gebied van recruitment- en resourceplanning) een nieuw totaalconcept ontwikkeld voor recruitmentplanning en arbeidsmarktcommunicatie.
Onze visie en ideeën zouden we graag willen toetsen met P&O’ers en recruiters, die als mensen van de praktijk misschien een heel andere kijk hebben op de huidige problematiek.
Aan de hand van een aantal praktijkvoorbeelden, waaronder een presentatie van Peter Nellen, personeelsfunctionaris bij de tbs-kliniek Overmaze in Maastricht (hij staat voor een enorme uitdaging om in een half jaar 100 sociotherapeuten te werven) willen we met elkaar van gedachten wisselen over recruitmentplanning in relatie tot arbeidsmarktcommunicatie. Met als doel: zoveel mogelijk kennis te delen en samen te kijken naar de vele, nieuwe mogelijkheden op het gebied van recruitment en arbeidsmarktcommunicatie.
Als u interesse hebt om deze bijeenkomst bij te wonen, stuur dan even een berichtje aan mij: antongouman@puntkomma.nl
Anton Gouman
Algemeen directeur Puntkomma