dinsdag 7 juli 2009

Twitter nauwelijks gebruikt

63% van de Nederlanders kent Twitter, maar slechts 3% gebruikt het. Dat blijkt uit een onderzoek van Tangram Advies & Onderzoek onder 550 Nederlanders.

2% van de ondervraagden zegt het ‘aantrekkelijk’ te vinden om via Twitter vrienden en kennissen op de hoogte te houden van dagelijkse activiteiten.

Bijna driekwart van de internetgebruikers is lid van één of meerdere netwerksites, Hyves en Schoolbank zijn de populairste sites. Een kwart van de gebruikers checkt dagelijks hun meest gebruikte site en de meeste leden hebben minder dan 50 vrienden.

De belangrijkste redenen om lid te worden van een netwerksite zijn ‘uitgenodigd worden’ en ‘contacten onderhouden’. Maar netwerksites veroorzaken ook negatieve associaties. De helft van alle gebruikers heeft wel eens overwogen om contacten te wissen, een derde heeft het daadwerkelijk gedaan en één op de vijf heeft zich wel eens afgemeld van een site. Eén op de tien gebruikers heeft zijn of haar profiel opgeheven op privacyredenen. De helft van de gebruikers zegt nu voorzichtiger te zijn met het plaatsen van informatie op netwerksites dan toen men er mee begon.

Uit het onderzoek blijkt ook dat ‘slechts’ één op de vijf gebruikers vindt dat netwerksites echt iets toevoegen aan het sociale leven. 56% zegt het lidmaatschap op te zeggen wanneer ‘de commercie’ infiltreert.

(bron: Adformatie.nl)

Uitstel zakelijk spamverbod

Veel bedrijven werken zich de afgelopen week een slag in de rondte om het adresbestand aan te schrijven in verband met het verbod op zakelijke spam. Zij moeten binnenkort expliciet toestemming hebben om bedrijven met commerciële e-mailings te benaderen. Dat dit verbod pas 1 oktober intreedt, is aan velen voorbij gegaan.

Een wetswijziging regelt het verbod om bedrijven spam te sturen. Dit verbod zou in eerste instantie ingaan per 1 juli, als gevolg van een wijziging in de telecommunicatiewet. De wijziging in deze wet omvat meerdere maatregelen. Enkele hiervan werden uitgesteld naar 1 oktober, waaronder het verbod op zakelijke spam.

Spam aan personen was in Nederland al verboden. Door het nieuwe verbod ontstaat een algeheel spamverbod in Nederland. Hiermee moet de schade die spam veroorzaakt bij internet service providers en andere bedrijven afnemen. OPTA kan Nederlandse bedrijven die toch doorgaan met het versturen van spam boetes opleggen.

Telecomcontracten moeten wel per 1 juli na afloop van het contract binnen een maand op te zeggen zijn als gevolg van de wijziging in de Telecommunicatiewet. Een aantal providers meldden nog aan OPTA hier niet klaar voor te zijn.

De bedrijven die onlangs hun adresbestand aanschreven om te vragen of zij mailings willen blijven ontvangen, zijn in ieder geval ruimschoots op tijd om dit geregeld te hebben voor 1 oktober.

(bron: emerce.nl)