Het Radboud Universitair Centrum voor Oncologie (RUCO) in Nijmegen heeft Puntkomma gevraagd een online zelftest te ontwikkelen waarmee het risico op erfelijke borstkanker kan worden bepaald.
De afgelopen weken zijn wij bij Puntkomma, in samenwerking met Aride in Duiven, druk geweest met de realisatie van deze zelftest. De test, een widget, is te plaatsen en te gebruiken op iedere website. Voor meer informatie over deze widget, banners en uitleg over hoe de widget aan een website toegevoegd kan worden, kun je kijken op www.erfelijkekanker.nl. Zie hieronder het bericht op nu.nl over deze test voor risico op erfelijke borstkanker.
donderdag 14 oktober 2010
vrijdag 16 juli 2010
Waarom zou je Twitteren?
Sinds de start in 2006 heeft Twitter een enorme groei doorgemaakt. Wat zijn nu de mogelijkheden van dit middel en waarom zou je eraan meedoen? Ik was aanvankelijk wat sceptisch over Twitter, maar ik zie nu absoluut een aantal grote mogelijkheden om dit communicatiemiddel in te zetten voor het creëren van een effectieve reputatiestrategie voor jezelf, je bedrijf en je dienstverlening of product. Twitter is een prima social media instrument dat je kunt integreren in je crossmediale communicatiestrategie.
Voor degenen die nog niet goed bekend zijn met Twitter:
Met Twitter sturen gebruikers tekstberichten, zogenaamde tweets, van maximaal 140 karakters lang via de Twitter-website of via een applicatie zoals TweetDeck. Deze tweets worden getoond op de gebruikerspagina en eveneens bij andere gebruikers die hebben opgegeven deze te willen ontvangen. De zender kan de aflevering beperken tot een groep vrienden, maar standaard worden de berichten afgeleverd bij alle belangstellenden. Een instructief filmpje over Twitter kun je zien op YouTube: Twitter in Plain English.
Twitter is soms voor startende twitteraars lastig. Want wat betekenen al die begrippen, zoals ‘tweets’, ‘follow’ (‘unfollow’), ‘Direct Message’, ‘Mentions’, ‘Retweet’, etc. Hieronder volgt een beknopte uitleg van de belangrijkste Twitterbegrippen, zodat je als startende twitteraar dat in ieder geval niet meer hoeft uit te zoeken. Mijn advies is: ga gewoon Twitteren, want al doende leer je! En in de praktijk merk je vanzelf hoe het allemaal werkt.
Op de Twittonary (twitter dictionary) vind je alle begrippen alfabetisch gerangschikt. Veruit de meeste twitterwoorden beginnen met ‘tw’, de eerste twee letters van ‘twitter’. Twitter-gebruikers worden Tweeters, Twitterers (Twitteraars zeggen we in Nederland) of Tweeple (afgeleid van people) genoemd.
Een Tweet is een bericht van maximaal 140 tekens dat je verzendt. Als je berichten van een andere twitteraar wilt ontvangen dan geef je dat met ‘Follow’ aan. Op die manier word je een zgn. ‘follower’. In je persoonlijke profiel wordt het aantal followers vermeld dat je hebt en ook het aantal tweeters dat jij volgt (following). Hoe meer followers je hebt, hoe populairder je bent. Dat is bijvoorbeeld handig als je bekend of gekend wilt worden. Bij de laatste 2e kamerverkiezingen speelde Twitter een belangrijke rol; veel politici waren actief aan het twitteren. Femke Halsema (@FemkeHalsema) bijvoorbeeld heeft zo’n 67.600 followers, Maxime Verhagen (@MaximeVerhagen) heeft er bijna 40.000. Het Nederlands Elftal twiitert er ook lustig op los: Ryan Babel (@RyanBabel) spant de kroon met 33.000 followers. Bij de Bekende Nederlanders / BN-ers heeft DJ Tiësto (@tiesto) de meeste followers: ruim 112.000.
Dus hoe meer followers je hebt, hoe populairder je bent. Er zijn twee manieren om direct contact op te nemen met een follower. Direct Messages (DM) zijn privé-tweets (berichtjes) die alleen de follower kan zien (typ D spatie en daarachter de naam van de Twitteraar, dan kan alleen deze persoon je berichtje lezen. Als je het reply-symbool gebruikt (@met direct daarachter de gebruikersnaam van de twitteraar) dan ziet de ontvanger je bericht direct in zijn eigen berichten, maar is het ook zichtbaar voor andere followers.
Hoe gebruik je Twitter?
Het Twitterwereldje heeft veel twitter-termen bedacht. Ze zijn in de loop van de afgelopen jaren steeds meer ingeburgerd. De begrippen kunnen je helpen bij het organiseren en lezen van tweets. Je kunt als Twitteraar de afkorting RT (Retweet) plaatsen vóór iets wat je wilt doorsturen naar een andere gebruiker of al je followers. Het gaat dan vaak om een interessante link of een lezenswaardig bericht van iemand, of bijvoorbeeld een citaat of een vraag). Een Hashtag (#) maak je wanneer je het ‘hash-symbool’ (hekje) plaatst vóór een woord, om tweets te markeren, te organiseren of te filteren op onderwerp of categorie, en om de context ervan aan te geven. Bijvoorbeeld: wanneer je een twitter-discussie voert met je followers over gangbare twitter-termen, dan kun je #twittertermen in je tweet zetten. Dit is een handig middel om discussies, nieuwsitems of populaire onderwerpen te volgen en het maakt het makkelijker om onderwerpen te zoeken (bijv. in Twittersearch).
In de afgelopen jaren zijn er ook veel grappige en vreemde twitter-termen ontstaan, zoals Twitterati, tweeples die iedereen wil volgen; Tweeterboxes – mensen die teveel tweeten; Dweet – een tweet die je plaatst als je dronken bent; en Tweading – (van reading) tweets lezen. In het Twittonary (twitter-woordenboek) kun je eigen twitterbegrippen toevoegen; zo werk je mee aan het bedenken van termen en afkortingen.
Hoe kun je nog beter gebruik maken van Twitter?
Als je gaat twitteren dan wil je natuurlijk ook zoveel mogelijk contacten leggen met followers en ook gevolgd worden door anderen. Maar hoe krijg je dat voor elkaar? Als je een beginnende twitteraar bent en zoekt naar interessante mensen die je wilt volgen, dan adviseer ik je aan om deze te zoeken in bijvoorbeeld de Twittergids , JustTweetIt of WeFollow.
Twitter-to-business
Ik gebruik Twitter vooral om nieuwe contacten te leggen en zakelijke linkjes te krijgen. Het heeft vroeg of laat z’n uitwerking doordat relaties contact met je zoeken voor een opdracht of om met je samen te werken. Twitter werkt het beste in combinatie met andere social media. Web 2.0 biedt eindeloos veel mogelijkheden om online media te verbinden met elkaar: zoals bijvoorbeeld via You Tube, Flickr, Vimeo, Blogger, etc. (zie ook onze website www.puntkomma.nl). Mobiel internet geeft bovendien nog eens een extra prikkel om buiten je werktijd om berichten te volgen en in contact met anderen te komen.
Zes tips om Twitter nóg effectiever in te zetten:
1. Maak een persoonlijk profiel: wie ben je?
Ik adviseer iedereen om een duidelijk en persoonlijk profiel te maken (je zgn. ‘bio’ die je kunt maken op je twitter-account onder ‘settings’ > ‘profile’ > ‘bio’). Schrijf daar in enkele steekwoorden iets over jezelf en wie je bent. Het is niet zo belangrijk om te zeggen wat je functie is, maar beter is om iets te vertellen over je persoonlijkheid, je hobby, misschien je politieke of maatschappelijke voorkeur of je interesses. Als je volledig bent dan schept dat een band; het wekt vertrouwen als je open bent in wie je bent en waar je belangstelling naar uit gaat. Je ziet overigens wel eens dat twitteraars de twitter-bio gebruiken als een opsomming van alles wat ze kwijt willen en soms noemen ze daarbij de meest onbenullige dingen: manager, bierdrinker, schoonvader, enz. Zie het als een uitdaging om jezelf zo persoonlijk mogelijk te omschrijven in maximaal 140 karakters. Belangrijk is: maak het relevant, prikkelend, verrassend en vooral aardig om te lezen. En wees vooral niet bang om er ook wat persoonlijke informatie in te zetten.
2. Gebruik zo mogelijk je echte naam.
Nogal wat twitteraars gebruiken een schuilnaam of pseudoniem. Als je mensen wilt vinden om te volgen en je kent hun Twitternaam niet, dan is dat heel lastig; ze zijn dan vaak onvindbaar. Dat geldt dus ook voor jezelf. Gebruik daarom zo mogelijk je voor- en achternaam aan elkaar geschreven.
3. Vermeld waar je woont
Als je om bepaalde redenen je woonplaats niet wilt vermelden, geef dan aan in welke provincie/regio je woont of wat de dichtstbijzijnde stad is. Het is altijd handig als je locatie bekend is, vooral als er twitteraars zijn met dezelfde naam en iemand die je zoekt weet niet wie van deze twitteraars jij bent.
4. Leg linkjes naar je blog, website of naar bijvoorbeeld LinkedIn/Facebook
Op twitter is het meeste wat je ziet openbaar. Je kunt dan misschien het gevoel krijgen van ‘big brother is watching you’. Want jij kent die andere twitteraar niet en hij of zij kent jou ook niet. Maar we leven nu eenmaal in een samenleving die door het World Wide Web toegankelijk is geworden. Je kunt eigenlijk niet meer voorkomen dat je via zoekmachines / Google wordt gevonden. Als je persoonlijke zaken zoveel mogelijk wilt afschermen dan kun je twitteraars natuurlijk verwijzen naar je zakelijke website. Het voordeel hiervan is dat je dan nog meer bezoekers op je site krijgt. En als je wat meer van je persoonlijkheid prijs wilt geven dan kun je een linkje leggen naar een van de andere social media, zoals Facebook of Hyves.
6. Plaats er een leuke foto van jezelf bij
Als je Twitter zakelijk gebruikt dan zou ik de foto ook zakelijk houden. Zoals gezegd: Twitter is een zeer effectief middel om met anderen in contact. Er zijn mensen die te pas en te onpas berichtjes plaatsen zoals: ‘ik heb weer lekker geslapen’, ‘ik ga nu de hond uitlaten’ of bijvoorbeeld: ‘ik had vanmorgen een lekke band’. Als dit soort berichtjes de boventoon voeren dan haken followers snel af. Het werkt als je via Twitter altijd anderen om hulp vraagt of anderen helpt die een vraag of probleem signaleren (via bijvoorbeeld #durftevragen). Een link naar een interessant artikel of blog is altijd welkom. Ook als twitteraars via een tweet de knuppel in het hoenderhok gooien en een discussie aangaan over bijvoorbeeld politiek, een maatschappelijk probleem of over een ander heikel onderwerp dan ben ik de eerste die zich aanmeldt als hun follower.
Voor degenen die nog niet goed bekend zijn met Twitter:
Met Twitter sturen gebruikers tekstberichten, zogenaamde tweets, van maximaal 140 karakters lang via de Twitter-website of via een applicatie zoals TweetDeck. Deze tweets worden getoond op de gebruikerspagina en eveneens bij andere gebruikers die hebben opgegeven deze te willen ontvangen. De zender kan de aflevering beperken tot een groep vrienden, maar standaard worden de berichten afgeleverd bij alle belangstellenden. Een instructief filmpje over Twitter kun je zien op YouTube: Twitter in Plain English.
Twitter is soms voor startende twitteraars lastig. Want wat betekenen al die begrippen, zoals ‘tweets’, ‘follow’ (‘unfollow’), ‘Direct Message’, ‘Mentions’, ‘Retweet’, etc. Hieronder volgt een beknopte uitleg van de belangrijkste Twitterbegrippen, zodat je als startende twitteraar dat in ieder geval niet meer hoeft uit te zoeken. Mijn advies is: ga gewoon Twitteren, want al doende leer je! En in de praktijk merk je vanzelf hoe het allemaal werkt.
Op de Twittonary (twitter dictionary) vind je alle begrippen alfabetisch gerangschikt. Veruit de meeste twitterwoorden beginnen met ‘tw’, de eerste twee letters van ‘twitter’. Twitter-gebruikers worden Tweeters, Twitterers (Twitteraars zeggen we in Nederland) of Tweeple (afgeleid van people) genoemd.
Een Tweet is een bericht van maximaal 140 tekens dat je verzendt. Als je berichten van een andere twitteraar wilt ontvangen dan geef je dat met ‘Follow’ aan. Op die manier word je een zgn. ‘follower’. In je persoonlijke profiel wordt het aantal followers vermeld dat je hebt en ook het aantal tweeters dat jij volgt (following). Hoe meer followers je hebt, hoe populairder je bent. Dat is bijvoorbeeld handig als je bekend of gekend wilt worden. Bij de laatste 2e kamerverkiezingen speelde Twitter een belangrijke rol; veel politici waren actief aan het twitteren. Femke Halsema (@FemkeHalsema) bijvoorbeeld heeft zo’n 67.600 followers, Maxime Verhagen (@MaximeVerhagen) heeft er bijna 40.000. Het Nederlands Elftal twiitert er ook lustig op los: Ryan Babel (@RyanBabel) spant de kroon met 33.000 followers. Bij de Bekende Nederlanders / BN-ers heeft DJ Tiësto (@tiesto) de meeste followers: ruim 112.000.
Dus hoe meer followers je hebt, hoe populairder je bent. Er zijn twee manieren om direct contact op te nemen met een follower. Direct Messages (DM) zijn privé-tweets (berichtjes) die alleen de follower kan zien (typ D spatie en daarachter de naam van de Twitteraar, dan kan alleen deze persoon je berichtje lezen. Als je het reply-symbool gebruikt (@met direct daarachter de gebruikersnaam van de twitteraar) dan ziet de ontvanger je bericht direct in zijn eigen berichten, maar is het ook zichtbaar voor andere followers.
Hoe gebruik je Twitter?
Het Twitterwereldje heeft veel twitter-termen bedacht. Ze zijn in de loop van de afgelopen jaren steeds meer ingeburgerd. De begrippen kunnen je helpen bij het organiseren en lezen van tweets. Je kunt als Twitteraar de afkorting RT (Retweet) plaatsen vóór iets wat je wilt doorsturen naar een andere gebruiker of al je followers. Het gaat dan vaak om een interessante link of een lezenswaardig bericht van iemand, of bijvoorbeeld een citaat of een vraag). Een Hashtag (#) maak je wanneer je het ‘hash-symbool’ (hekje) plaatst vóór een woord, om tweets te markeren, te organiseren of te filteren op onderwerp of categorie, en om de context ervan aan te geven. Bijvoorbeeld: wanneer je een twitter-discussie voert met je followers over gangbare twitter-termen, dan kun je #twittertermen in je tweet zetten. Dit is een handig middel om discussies, nieuwsitems of populaire onderwerpen te volgen en het maakt het makkelijker om onderwerpen te zoeken (bijv. in Twittersearch).
In de afgelopen jaren zijn er ook veel grappige en vreemde twitter-termen ontstaan, zoals Twitterati, tweeples die iedereen wil volgen; Tweeterboxes – mensen die teveel tweeten; Dweet – een tweet die je plaatst als je dronken bent; en Tweading – (van reading) tweets lezen. In het Twittonary (twitter-woordenboek) kun je eigen twitterbegrippen toevoegen; zo werk je mee aan het bedenken van termen en afkortingen.
Hoe kun je nog beter gebruik maken van Twitter?
Als je gaat twitteren dan wil je natuurlijk ook zoveel mogelijk contacten leggen met followers en ook gevolgd worden door anderen. Maar hoe krijg je dat voor elkaar? Als je een beginnende twitteraar bent en zoekt naar interessante mensen die je wilt volgen, dan adviseer ik je aan om deze te zoeken in bijvoorbeeld de Twittergids , JustTweetIt of WeFollow.
Twitter-to-business
Ik gebruik Twitter vooral om nieuwe contacten te leggen en zakelijke linkjes te krijgen. Het heeft vroeg of laat z’n uitwerking doordat relaties contact met je zoeken voor een opdracht of om met je samen te werken. Twitter werkt het beste in combinatie met andere social media. Web 2.0 biedt eindeloos veel mogelijkheden om online media te verbinden met elkaar: zoals bijvoorbeeld via You Tube, Flickr, Vimeo, Blogger, etc. (zie ook onze website www.puntkomma.nl). Mobiel internet geeft bovendien nog eens een extra prikkel om buiten je werktijd om berichten te volgen en in contact met anderen te komen.
Zes tips om Twitter nóg effectiever in te zetten:
1. Maak een persoonlijk profiel: wie ben je?
Ik adviseer iedereen om een duidelijk en persoonlijk profiel te maken (je zgn. ‘bio’ die je kunt maken op je twitter-account onder ‘settings’ > ‘profile’ > ‘bio’). Schrijf daar in enkele steekwoorden iets over jezelf en wie je bent. Het is niet zo belangrijk om te zeggen wat je functie is, maar beter is om iets te vertellen over je persoonlijkheid, je hobby, misschien je politieke of maatschappelijke voorkeur of je interesses. Als je volledig bent dan schept dat een band; het wekt vertrouwen als je open bent in wie je bent en waar je belangstelling naar uit gaat. Je ziet overigens wel eens dat twitteraars de twitter-bio gebruiken als een opsomming van alles wat ze kwijt willen en soms noemen ze daarbij de meest onbenullige dingen: manager, bierdrinker, schoonvader, enz. Zie het als een uitdaging om jezelf zo persoonlijk mogelijk te omschrijven in maximaal 140 karakters. Belangrijk is: maak het relevant, prikkelend, verrassend en vooral aardig om te lezen. En wees vooral niet bang om er ook wat persoonlijke informatie in te zetten.
2. Gebruik zo mogelijk je echte naam.
Nogal wat twitteraars gebruiken een schuilnaam of pseudoniem. Als je mensen wilt vinden om te volgen en je kent hun Twitternaam niet, dan is dat heel lastig; ze zijn dan vaak onvindbaar. Dat geldt dus ook voor jezelf. Gebruik daarom zo mogelijk je voor- en achternaam aan elkaar geschreven.
3. Vermeld waar je woont
Als je om bepaalde redenen je woonplaats niet wilt vermelden, geef dan aan in welke provincie/regio je woont of wat de dichtstbijzijnde stad is. Het is altijd handig als je locatie bekend is, vooral als er twitteraars zijn met dezelfde naam en iemand die je zoekt weet niet wie van deze twitteraars jij bent.
4. Leg linkjes naar je blog, website of naar bijvoorbeeld LinkedIn/Facebook
Op twitter is het meeste wat je ziet openbaar. Je kunt dan misschien het gevoel krijgen van ‘big brother is watching you’. Want jij kent die andere twitteraar niet en hij of zij kent jou ook niet. Maar we leven nu eenmaal in een samenleving die door het World Wide Web toegankelijk is geworden. Je kunt eigenlijk niet meer voorkomen dat je via zoekmachines / Google wordt gevonden. Als je persoonlijke zaken zoveel mogelijk wilt afschermen dan kun je twitteraars natuurlijk verwijzen naar je zakelijke website. Het voordeel hiervan is dat je dan nog meer bezoekers op je site krijgt. En als je wat meer van je persoonlijkheid prijs wilt geven dan kun je een linkje leggen naar een van de andere social media, zoals Facebook of Hyves.
6. Plaats er een leuke foto van jezelf bij
Als je Twitter zakelijk gebruikt dan zou ik de foto ook zakelijk houden. Zoals gezegd: Twitter is een zeer effectief middel om met anderen in contact. Er zijn mensen die te pas en te onpas berichtjes plaatsen zoals: ‘ik heb weer lekker geslapen’, ‘ik ga nu de hond uitlaten’ of bijvoorbeeld: ‘ik had vanmorgen een lekke band’. Als dit soort berichtjes de boventoon voeren dan haken followers snel af. Het werkt als je via Twitter altijd anderen om hulp vraagt of anderen helpt die een vraag of probleem signaleren (via bijvoorbeeld #durftevragen). Een link naar een interessant artikel of blog is altijd welkom. Ook als twitteraars via een tweet de knuppel in het hoenderhok gooien en een discussie aangaan over bijvoorbeeld politiek, een maatschappelijk probleem of over een ander heikel onderwerp dan ben ik de eerste die zich aanmeldt als hun follower.
vrijdag 18 juni 2010
Zij hebben de boot niet gemist!
Mis de boot niet! Dat was het onderwerp van de kennis(delen)sessie die we 26 mei voor een 20/30 klanten en prospects hebben georganiseerd. Waarom een kennissessie? Er gebeurt veel op het internet. Begrippen als Followers, Prezi, SEO, AdWords vliegen ons dagelijks om de oren. Daarom is het van belang om bij te blijven, want voor je het weet loop je achter en weet je helemaal niet meer wat er zoal gebeurt op het internet. Met andere woorden: zorg dat je die spreekwoordelijke boot niet mist!
We noemen het bewust een "kennis delen"-sessie omdat we graag de interactie aan willen gaan. Vanuit de gedachte: "We kunnen wel allerlei onderwerpen bedenken, maar waar ligt de informatiebehoefte? Om daar achter te komen, konden geïnteresseerden via onze website (www.puntkomma.nl) aangeven over welk onderwerp zij graag meer wilden weten. Op basis van de vijf meest gekozen onderwerpen hebben we het programma van de interactieve workshop/presentatie bepaald. Waar hebben we het deze kennis(delen) sessie over gehad?
1. Social Media
2. Web 2.0
3. Zoekmachineoptimalisatie (SEO)
4. Crossmediaal communiceren
5. Google AdWords & Google Analytics
Het gaat te ver om precies uit te leggen, wat we inhoudelijk behandeld hebben. Voor het gemak hebben we daarom de beknopte versie van de presentatie online gezet. Je kunt de presentatie hieronder bekijken:
Je kunt de beknopte versie ook bekijken op www.prezi.com.
Wil je meer weten over Social Media, Web 2.0, SEO, SEA, Google Analytics of crossmediaal communiceren? Neem dan contact op Anton Gouman, e-mail: antongouman@puntkomma.nl of bel naar: (024) 323 93 17.
maandag 7 juni 2010
Prezi: de PowerPoint-killer
Vergeet PowerPoint, maak kennis met Prezi, een nieuwe online tool waarmee je digitale presentaties kunt maken. Prezi is booming. Dat Prezi steeds populairder wordt, blijkt wel uit het feit dat Prezi nu al de PowerPoint-killer wordt genoemd. Het grote verschil: Prezi is niet linair zoals PowerPoint, met Prezi kun je op eenvoudige wijze een dynamische presentatie in elkaar zetten.
Prezi is het best te vergelijken met één groot vel papier waarop je kunt inzoomen en uitzoomen en waaraan je YouTube-video's en/of andere documenten kunt toevoegen. Met andere woorden: met Prezi beweeg je als het ware over het vel papier heen en kom je alles tegen wat er allemaal op het vel staat geschreven of wat er aan het vel is gehecht. Daarnaast ziet Prezi er ook grafisch een stuk aantrekkelijker uit dan PowerPoint en is Prezi ook volledig online te gebruiken. Zowel op de PC als de Mac.
Wij van Puntkomma zijn in ieder geval helemaal "gevallen" voor Prezi. Vooral het in- en uitzoomen van de presentatie, de dynamische opzet en hert eenvoudige importeren van bestanden heeft ons overtuigd van de kwaliteiten van Prezi.
Nog niet bekend met Prezi of nieuwsgierig wat Prezi is? Bekijk hier een korte demonstratie van Prezi:
Wilt u meer weten over Prezi of eens verder praten over de mogelijkheden van Prezi? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. U kunt bellen naar: (024) 323 93 17 of mailen naar: antongouman@puntkomma.nl.
Prezi is het best te vergelijken met één groot vel papier waarop je kunt inzoomen en uitzoomen en waaraan je YouTube-video's en/of andere documenten kunt toevoegen. Met andere woorden: met Prezi beweeg je als het ware over het vel papier heen en kom je alles tegen wat er allemaal op het vel staat geschreven of wat er aan het vel is gehecht. Daarnaast ziet Prezi er ook grafisch een stuk aantrekkelijker uit dan PowerPoint en is Prezi ook volledig online te gebruiken. Zowel op de PC als de Mac.
Wij van Puntkomma zijn in ieder geval helemaal "gevallen" voor Prezi. Vooral het in- en uitzoomen van de presentatie, de dynamische opzet en hert eenvoudige importeren van bestanden heeft ons overtuigd van de kwaliteiten van Prezi.
Nog niet bekend met Prezi of nieuwsgierig wat Prezi is? Bekijk hier een korte demonstratie van Prezi:
Wilt u meer weten over Prezi of eens verder praten over de mogelijkheden van Prezi? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. U kunt bellen naar: (024) 323 93 17 of mailen naar: antongouman@puntkomma.nl.
vrijdag 4 juni 2010
Sociale medianetwerken
In de wetenschap houdt men zich al lange tijd bezig met het onderzoek naar sociale netwerken. Hoe staan mensen met elkaar in verbinding en wat heeft dit voor gevolgen? Met de komst en groei van sociale media zijn er nieuwe (online) sociale netwerken ontstaan waar mensen deel van uitmaken. In dit artikel laat ik zien welke informatie een netwerkanalyse kan opleveren voor marketing en communicatie. Als voorbeeld gebruik ik een twitter-netwerk en laat zien hoe deze geanalyseerd kan worden met behulp van NodeXL, software voor netwerkanalyse.
Sociaal netwerk
In de sociale netwerkanalyse wordt een sociaal netwerk als volgt gedefinieerd: “Een sociale structuur, bestaande uit actoren (individuen, organisaties etc) die met elkaar in verbinding staan door één of meerdere typen relaties.”
Figuur 1 Voorbeeld netwerk
Tegenwoordig hebben veel mensen het over ‘sociale netwerken’ wanneer ze praten over ‘Hyves’, ‘Facebook’, ‘Twitter’, ‘LinkedIn’ etc. Dit zijn echter geen sociale netwerken, maar systemen die het sociale netwerk faciliteren. Ik ben dan ook voorstander van de term ‘sociale media’ in plaats van sociale netwerken.
Sociale media
Het gebruik en het aantal gebruikers van nieuwe sociale media is de afgelopen jaren enorm (snel) toegenomen. Het sociale aspect in deze nieuwe mediavormen zit hem in het feit dat mensen binnen deze vormen van media met elkaar in verbinding staan
(het sociale netwerk). In het echte leven staat men door verschillende typen relaties met elkaar in verbinding. Denk maar aan vriendschappen, adviesrelaties, vertrouwensrelaties etc. Elke vorm van sociale media kan zijn eigen typen bindingen hebben, die al dan niet indicatoren zijn voor ‘reallife’ relaties. Bij LinkedIn heten de bindingen ‘Links’ of ‘Contacts’. Bij Hyves heeft men het over ‘vrienden’ en bij Twitter gaat het over ‘follows’, ‘followers’ en ‘mentions’
Twitter
Laten we eens kijken naar Twitter. Een gebruiker van twitter staat in verbinding met anderen doordat hij mensen volgt (follows) en doordat mensen hem volgen (followers). Hiernaast kan je door anderen genoemd worden of zelf mensen noemen (mentions). De personen met wie de gebruiker in verbinding staat vormen samen het ‘sociale netwerk’. Dat iemand jou volgt zegt natuurlijk niks over het type relatie dat bestaat tussen jou en je volger. Het kan bijvoorbeeld zijn dat jullie vrienden zijn of familie. Het kan ook zijn dat deze persoon je volgt om je expertise of kennis op bepaald vakgebied (advies- en informatie uitwisseling). De typen bindingen binnen sociale media kunnen indicatoren zijn voor een bepaald type relatie. Een groot aantal volgers kan bijvoorbeeld betekenen dat de persoon die gevolgd wordt bepaalde kennis of expertise heeft die hij met anderen deelt. Twee personen die met elkaar in verbinding staan via twitter kunnen in het echte leven bijvoorbeeld vrienden zijn.
Sociale media netwerken
Net als binnen de reallife netwerken (zoals in organisaties) zitten gebruikers van sociale media ook ingebed in (online) netwerken. Dit betekent dat online sociale netwerken net als reallife netwerken kunnen worden geanalyseerd met behulp van sociale netwerkanalyse. Deze methode maakt het mogelijk om een ander soort vragen te beantwoorden over de gebruikers van sociale media dan nu gebeurt. Zo kan een sociale netwerkanalyse onder andere helpen bij het beantwoorden van de volgende vragen:
Met behulp van sociale netwerkanalyse kan men diepere inzichten krijgen in het netwerk van sociale media gebruikers. Het gaat verder dan alleen kijken naar de aantallen volgers die men heeft op twitter, of hoe vaak men genoemd wordt.
Figuur 2 Twitternetwerk Tom Gouman
Bovenstaande figuur is een voorbeeld van een twitternetwerk gecreëerd met speciale netwerksoftware genaamd: ‘NodeXL’. Deze software is gratis te downloaden en is gekoppeld aan Excel 2007 (Werkt niet met Excel 2003). Met NodeXL is het mogelijk om direct netwerkdata te importen uit Youtube, Flickr en Twitter om deze te analyseren. Voor meer informatie zie: http://nodexl.codeplex.com/
De persoon in het midden van de figuur is de gebruiker. In het netwerk zijn de volgers en de gevolgden te zien. In het netwerk is niet alleen te zien wie men volgt of door wie men gevolgd wordt, maar ook hoe deze personen zich tot elkaar verhouden. Ook is het mogelijk om de netwerkmaten uit de sociale netwerkanalyse te gebruiken bij het analyseren van sociale media netwerken. Zo zou de ‘betweenness centrality’ in dit geval iets zeggen over hoe vaak men in dit netwerk de verbindende schakel vormt tussen personen die anders onverbonden zouden zijn.
Een andere mogelijkheid is om te kijken naar het netwerk van personen die twitteren over een bepaald thema of onderwerp (bijvoorbeeld met behulp van hashtags #). Een netwerkdiagram laat allereerst zien wie zich met het thema bezighouden, maar geeft ook snel inzicht in wie de belangrijke / invloedrijke personen zijn in het netwerk.
Figuur 3 Twitternetwerk thema ‘Prezi’
Mention & reply to relations
Nu de verschillende social media kanalen steeds vaker worden ingezet in (crossmediale) marketingcampagnes biedt de sociale netwerkanalyse zeer nuttige informatie die kan helpen bij het bepalen van een social media strategie. De tool maakt het mogelijk om op zoek te gaan naar de juiste personen met invloed in een netwerk, zodat bepaalde informatie het snelste verspreid wordt. Dit soort dingen gebeuren nu al doordat bijvoorbeeld Apple belangrijke bloggers als eerste de nieuwste gadgets sturen zodat deze hierover kunnen schrijven in hun blog, en daarmee direct een groot aantal mensen informeren / beïnvloeden. Nu zijn bloggers personen die makkelijk te vinden zijn op het net, maar de netwerkanalyse biedt juist mogelijkheden om de personen die minder zichtbaar zijn (maar wel invloedrijk) op te sporen. Het belang van goed onderzoek naar verspreiding binnen sociale media wordt steeds belangrijker. De sociale netwerkanalyse is een uitermate geschikte methode om nieuwe inzichten te krijgen in de (vaak complexe) netwerken van gebruikers binnen sociale media. De methode geeft nieuwe inzichten in vraagstukken over invloed, bereik en verbondenheid binnen sociale media. Maak hier gebruik van en breng een strategie aan in het gebruik van sociale media. Niet alleen participeren, maar ‘analyseren, constateren en beïnvloeden’.
Tom Gouman
Masterstudent aan Universiteit Utrecht, afstudeerstage bij Twynstra Gudde
Contact me at LinkedIn:
http://nl.linkedin.com/in/tomgouman
Follow me at Twitter:
http://twitter.com/tomgouman
Organisaties, Sociologie en het Internet:
http://tomgouman.blogspot.com
Sociaal netwerk
In de sociale netwerkanalyse wordt een sociaal netwerk als volgt gedefinieerd: “Een sociale structuur, bestaande uit actoren (individuen, organisaties etc) die met elkaar in verbinding staan door één of meerdere typen relaties.”
Figuur 1 Voorbeeld netwerk
Tegenwoordig hebben veel mensen het over ‘sociale netwerken’ wanneer ze praten over ‘Hyves’, ‘Facebook’, ‘Twitter’, ‘LinkedIn’ etc. Dit zijn echter geen sociale netwerken, maar systemen die het sociale netwerk faciliteren. Ik ben dan ook voorstander van de term ‘sociale media’ in plaats van sociale netwerken.
Sociale media
Het gebruik en het aantal gebruikers van nieuwe sociale media is de afgelopen jaren enorm (snel) toegenomen. Het sociale aspect in deze nieuwe mediavormen zit hem in het feit dat mensen binnen deze vormen van media met elkaar in verbinding staan
(het sociale netwerk). In het echte leven staat men door verschillende typen relaties met elkaar in verbinding. Denk maar aan vriendschappen, adviesrelaties, vertrouwensrelaties etc. Elke vorm van sociale media kan zijn eigen typen bindingen hebben, die al dan niet indicatoren zijn voor ‘reallife’ relaties. Bij LinkedIn heten de bindingen ‘Links’ of ‘Contacts’. Bij Hyves heeft men het over ‘vrienden’ en bij Twitter gaat het over ‘follows’, ‘followers’ en ‘mentions’
Laten we eens kijken naar Twitter. Een gebruiker van twitter staat in verbinding met anderen doordat hij mensen volgt (follows) en doordat mensen hem volgen (followers). Hiernaast kan je door anderen genoemd worden of zelf mensen noemen (mentions). De personen met wie de gebruiker in verbinding staat vormen samen het ‘sociale netwerk’. Dat iemand jou volgt zegt natuurlijk niks over het type relatie dat bestaat tussen jou en je volger. Het kan bijvoorbeeld zijn dat jullie vrienden zijn of familie. Het kan ook zijn dat deze persoon je volgt om je expertise of kennis op bepaald vakgebied (advies- en informatie uitwisseling). De typen bindingen binnen sociale media kunnen indicatoren zijn voor een bepaald type relatie. Een groot aantal volgers kan bijvoorbeeld betekenen dat de persoon die gevolgd wordt bepaalde kennis of expertise heeft die hij met anderen deelt. Twee personen die met elkaar in verbinding staan via twitter kunnen in het echte leven bijvoorbeeld vrienden zijn.
Sociale media netwerken
Net als binnen de reallife netwerken (zoals in organisaties) zitten gebruikers van sociale media ook ingebed in (online) netwerken. Dit betekent dat online sociale netwerken net als reallife netwerken kunnen worden geanalyseerd met behulp van sociale netwerkanalyse. Deze methode maakt het mogelijk om een ander soort vragen te beantwoorden over de gebruikers van sociale media dan nu gebeurt. Zo kan een sociale netwerkanalyse onder andere helpen bij het beantwoorden van de volgende vragen:
- Hoe staan gebruikers van sociale media met elkaar in verbinding?
- Welke ‘sociale rollen’ bestaan er binnen het netwerk van gebruikers?
- Wie vervullen de belangrijkste rollen binnen het netwerk zoals; ‘de verbinder’, ‘de antwoorder’, ‘de discussie starter’ en ‘de leverancier van de inhoud’?
- Waar zitten de invloedrijke personen?
- Welke personen zijn belangrijk binnen een bepaald thema/onderwerp?
Met behulp van sociale netwerkanalyse kan men diepere inzichten krijgen in het netwerk van sociale media gebruikers. Het gaat verder dan alleen kijken naar de aantallen volgers die men heeft op twitter, of hoe vaak men genoemd wordt.
Figuur 2 Twitternetwerk Tom Gouman
Bovenstaande figuur is een voorbeeld van een twitternetwerk gecreëerd met speciale netwerksoftware genaamd: ‘NodeXL’. Deze software is gratis te downloaden en is gekoppeld aan Excel 2007 (Werkt niet met Excel 2003). Met NodeXL is het mogelijk om direct netwerkdata te importen uit Youtube, Flickr en Twitter om deze te analyseren. Voor meer informatie zie: http://nodexl.codeplex.com/
De persoon in het midden van de figuur is de gebruiker. In het netwerk zijn de volgers en de gevolgden te zien. In het netwerk is niet alleen te zien wie men volgt of door wie men gevolgd wordt, maar ook hoe deze personen zich tot elkaar verhouden. Ook is het mogelijk om de netwerkmaten uit de sociale netwerkanalyse te gebruiken bij het analyseren van sociale media netwerken. Zo zou de ‘betweenness centrality’ in dit geval iets zeggen over hoe vaak men in dit netwerk de verbindende schakel vormt tussen personen die anders onverbonden zouden zijn.
Een andere mogelijkheid is om te kijken naar het netwerk van personen die twitteren over een bepaald thema of onderwerp (bijvoorbeeld met behulp van hashtags #). Een netwerkdiagram laat allereerst zien wie zich met het thema bezighouden, maar geeft ook snel inzicht in wie de belangrijke / invloedrijke personen zijn in het netwerk.
Figuur 3 Twitternetwerk thema ‘Prezi’
Mention & reply to relations
Nu de verschillende social media kanalen steeds vaker worden ingezet in (crossmediale) marketingcampagnes biedt de sociale netwerkanalyse zeer nuttige informatie die kan helpen bij het bepalen van een social media strategie. De tool maakt het mogelijk om op zoek te gaan naar de juiste personen met invloed in een netwerk, zodat bepaalde informatie het snelste verspreid wordt. Dit soort dingen gebeuren nu al doordat bijvoorbeeld Apple belangrijke bloggers als eerste de nieuwste gadgets sturen zodat deze hierover kunnen schrijven in hun blog, en daarmee direct een groot aantal mensen informeren / beïnvloeden. Nu zijn bloggers personen die makkelijk te vinden zijn op het net, maar de netwerkanalyse biedt juist mogelijkheden om de personen die minder zichtbaar zijn (maar wel invloedrijk) op te sporen. Het belang van goed onderzoek naar verspreiding binnen sociale media wordt steeds belangrijker. De sociale netwerkanalyse is een uitermate geschikte methode om nieuwe inzichten te krijgen in de (vaak complexe) netwerken van gebruikers binnen sociale media. De methode geeft nieuwe inzichten in vraagstukken over invloed, bereik en verbondenheid binnen sociale media. Maak hier gebruik van en breng een strategie aan in het gebruik van sociale media. Niet alleen participeren, maar ‘analyseren, constateren en beïnvloeden’.
Tom Gouman
Masterstudent aan Universiteit Utrecht, afstudeerstage bij Twynstra Gudde
Contact me at LinkedIn:
http://nl.linkedin.com/in/tomgouman
Follow me at Twitter:
http://twitter.com/tomgouman
Organisaties, Sociologie en het Internet:
http://tomgouman.blogspot.com
donderdag 15 april 2010
Advertenties op Twitter
Twitter, hét sociale netwerk om informatie te delen en te ontdekken wat er op dit moment gebeurt, begint nu ook met het plaatsen van advertenties op www.twitter.com.
De advertenties op de website van Twitter zullen verschijnen bij de zoekopdrachten van gebruikers, bericht de Amerikaanse zakenkrant The Wall Street Journal. Twitter heeft in eerste instantie tien adverteerders weten te strikken, waaronder Starbucks en Best Buy. Tussen 2 en 10 procent van de gebruikers van de dienst krijgen de reclames te zien. De komende dagen zal dat aantal groeien.
De stap moet ertoe leiden dat Twitter winstgevend wordt. Tientallen miljoenen mensen verspreiden al dagelijks tweets, maar veel omzet leverden die tot dusver niet op. De eerste inkomsten kwamen onlangs binnen uit overeenkomsten met Google en Microsoft over de levering van tweets aan de zoekmachines van die bedrijven.
(Bron: ANP & Adformatie.nl)
De advertenties op de website van Twitter zullen verschijnen bij de zoekopdrachten van gebruikers, bericht de Amerikaanse zakenkrant The Wall Street Journal. Twitter heeft in eerste instantie tien adverteerders weten te strikken, waaronder Starbucks en Best Buy. Tussen 2 en 10 procent van de gebruikers van de dienst krijgen de reclames te zien. De komende dagen zal dat aantal groeien.
De stap moet ertoe leiden dat Twitter winstgevend wordt. Tientallen miljoenen mensen verspreiden al dagelijks tweets, maar veel omzet leverden die tot dusver niet op. De eerste inkomsten kwamen onlangs binnen uit overeenkomsten met Google en Microsoft over de levering van tweets aan de zoekmachines van die bedrijven.
(Bron: ANP & Adformatie.nl)
woensdag 17 maart 2010
De 25 beste commercials aller tijden!
Elke week kunnen we weer nieuwe tv-commercials bewonderen. De een nog beter dan de ander, de een veel slechter dan de ander en de een veel creatiever dan de ander. Maar wat zijn nu de beste commercials? Hieronder de 25 beste commercials aller tijden onder elkaar. Alvast veel kijkplezier toegewenst!
1. IMAGINATION, WHALE / CHILDREN’S FOUNDATION APPEAL
2. LITANY / THE INDEPENDENT
3. POWER OF WIND / EPURON
4. WHERE WILL LIFE TAKE YOU? / LOUIS VUITTON
5. ODYSSEY / LEVI’S
6. RED-EYED BABY / OLYMPUS EUROPE
7. BALLS / SONY BRAVIA
8. COG / HONDA
9. NIGHT DRIVE / VOLKSWAGEN
10. I FEEL PRETTY / NIKE
11. REINCARNATE / NIKE AUSTRALIA
12. HUMANITY / TOYOTA
13. HANDS / DIAGEO GUINNESS
14. LAMP / IKEA
15. NOITULOVE / GUINNESS
16. CRYING / COMPANHIA ATHLETICA
17. DOUBLE LIFE / SONY PLAYSTATION
18. TAG / NIKE
19. MOUNTAIN / SONY PLAYSTATION 2
20. DRUGSTORE / LEVI’S 501
21. IMPOSSIBLE DREAM / HONDA
22. SURFER / GUINNESS
23. BET ON BLACK / GUINNESS
24. THINK DIFFERENT / APPLE
25. PREGNANT / VODAFONE
1. IMAGINATION, WHALE / CHILDREN’S FOUNDATION APPEAL
2. LITANY / THE INDEPENDENT
3. POWER OF WIND / EPURON
4. WHERE WILL LIFE TAKE YOU? / LOUIS VUITTON
5. ODYSSEY / LEVI’S
6. RED-EYED BABY / OLYMPUS EUROPE
7. BALLS / SONY BRAVIA
8. COG / HONDA
9. NIGHT DRIVE / VOLKSWAGEN
10. I FEEL PRETTY / NIKE
11. REINCARNATE / NIKE AUSTRALIA
12. HUMANITY / TOYOTA
13. HANDS / DIAGEO GUINNESS
14. LAMP / IKEA
15. NOITULOVE / GUINNESS
16. CRYING / COMPANHIA ATHLETICA
17. DOUBLE LIFE / SONY PLAYSTATION
18. TAG / NIKE
19. MOUNTAIN / SONY PLAYSTATION 2
20. DRUGSTORE / LEVI’S 501
21. IMPOSSIBLE DREAM / HONDA
22. SURFER / GUINNESS
23. BET ON BLACK / GUINNESS
24. THINK DIFFERENT / APPLE
25. PREGNANT / VODAFONE
donderdag 25 februari 2010
Zes nieuwe klanten!
Het jaar is nog maar net begonnen, of we kunnen alweer zes nieuwe klanten aan onze klantenlijst toevoegen:
1. AAG
AAG is hét advies- en servicebureau voor organisaties in de zorg- en welzijnssector, volkshuisvesting en overheden. De klant en de samenwerking staan bij AAG altijd centraal. De dienstverlening van AAG wordt door ruim honderd medewerkers vormgegeven vanuit vier specialisaties: Organisatie & Vastgoed, Payroll & HRM Services, Financial Services en Opleidingen.
2. Alter Ego Onderwijs
Alter Ego Onderwijs is onderdeel van Alter Ego. Alter Ego Onderwijs is dé detacheerder van leerkrachten in het basisonderwijs. Alter Ego Onderwijs richt zich ons iedereen die weer op zoek is naar een tijdelijke of vaste baan in het onderwijs en weer van het lesgeven wil genieten.
3. Clifford Chance
Clifford Chance is met meer dan 3600 advocaten en 29 kantoren in 20 landen één van de meest toonaangevende internationale advocatenkantoren ter wereld. Op het kantoor in Amsterdam werken ruim 350 advocaten en ondersteunend personeel aan gecompliceerde internationale transacties en opdrachten voor (inter)nationale ondernemingen en financiële instellingen.
4. SanaVisie
SanaVisie, een medische kliniek in Mill, is gespecialiseerd in plastische chirurgie. SanaVisie is geen ziekenhuis en geen privé-kliniek, maar een IMSZ (Instelling voor Medisch Specialistische Zorg). Patiënten van SanaVisie worden hiernaartoe verwezen door huisartsen of algemene ziekenhuizen. Bij SanaVisie werken circa 100 medewerkers en SanaVisie voert jaarlijks ca. 5000 operaties uit.
5. EuroLacke
Euro Lacke, opgericht in 1984, vertegenwoordigt de poederlakfabrieken van DuPont Duitsland, Frankrijk, Engeland en Zweden in Nederland. Opererend vanuit Tiel met een enthousiast team van 15 medewerkers, waaronder vier apllicatiespecialisten, is Euro Lacke uitgegroeid tot dé marktleider op het gebied van poedercoatings.
6. Innoforte
Innoforte is een serviceorganisatie voor maatschappelijke ondersteuning. Mensen kunnen bij Innoforte terecht voor wonen met zorg en service. Innoforte heeft een breed aanbod aan service en zorgarrangementen, van alarmopvolging en eten in hun restaurants, tot kleinschalig wonen voor mensen met dementie. Ook levert Innoforte Zorg-aan-Huis aan mensen die zelfstandig wonen en dit zo lang mogelijk willen blijven doen. Innoforte telt 470 medewerkers en 180 vrijwilligers voor de zorg en dienstverlening aan clienten en bewoners: 120 in verpleeghuizen, 200 in verzorgingshuizen, 120 in woonzorgplaatsen, 250 in thuiszorg en 30 in dagbehandeling.
1. AAG
AAG is hét advies- en servicebureau voor organisaties in de zorg- en welzijnssector, volkshuisvesting en overheden. De klant en de samenwerking staan bij AAG altijd centraal. De dienstverlening van AAG wordt door ruim honderd medewerkers vormgegeven vanuit vier specialisaties: Organisatie & Vastgoed, Payroll & HRM Services, Financial Services en Opleidingen.
2. Alter Ego Onderwijs
Alter Ego Onderwijs is onderdeel van Alter Ego. Alter Ego Onderwijs is dé detacheerder van leerkrachten in het basisonderwijs. Alter Ego Onderwijs richt zich ons iedereen die weer op zoek is naar een tijdelijke of vaste baan in het onderwijs en weer van het lesgeven wil genieten.
3. Clifford Chance
Clifford Chance is met meer dan 3600 advocaten en 29 kantoren in 20 landen één van de meest toonaangevende internationale advocatenkantoren ter wereld. Op het kantoor in Amsterdam werken ruim 350 advocaten en ondersteunend personeel aan gecompliceerde internationale transacties en opdrachten voor (inter)nationale ondernemingen en financiële instellingen.
4. SanaVisie
SanaVisie, een medische kliniek in Mill, is gespecialiseerd in plastische chirurgie. SanaVisie is geen ziekenhuis en geen privé-kliniek, maar een IMSZ (Instelling voor Medisch Specialistische Zorg). Patiënten van SanaVisie worden hiernaartoe verwezen door huisartsen of algemene ziekenhuizen. Bij SanaVisie werken circa 100 medewerkers en SanaVisie voert jaarlijks ca. 5000 operaties uit.
5. EuroLacke
Euro Lacke, opgericht in 1984, vertegenwoordigt de poederlakfabrieken van DuPont Duitsland, Frankrijk, Engeland en Zweden in Nederland. Opererend vanuit Tiel met een enthousiast team van 15 medewerkers, waaronder vier apllicatiespecialisten, is Euro Lacke uitgegroeid tot dé marktleider op het gebied van poedercoatings.
6. Innoforte
Innoforte is een serviceorganisatie voor maatschappelijke ondersteuning. Mensen kunnen bij Innoforte terecht voor wonen met zorg en service. Innoforte heeft een breed aanbod aan service en zorgarrangementen, van alarmopvolging en eten in hun restaurants, tot kleinschalig wonen voor mensen met dementie. Ook levert Innoforte Zorg-aan-Huis aan mensen die zelfstandig wonen en dit zo lang mogelijk willen blijven doen. Innoforte telt 470 medewerkers en 180 vrijwilligers voor de zorg en dienstverlening aan clienten en bewoners: 120 in verpleeghuizen, 200 in verzorgingshuizen, 120 in woonzorgplaatsen, 250 in thuiszorg en 30 in dagbehandeling.
donderdag 18 februari 2010
30 briljante printadvertenties
In de huidige wereld van crossmediale campagnes, interactieve online marketing, virals, Google Adwords en tv commercials, blijft print nog steeds een erg krachtig en effectief communicatiemiddel.
Deze 30 briljante printadvertenties zijn daar het bewijs van!
1. Bose Noise reduction Headphones: Waterfall
2. Belgian Association for Obese Patients: Encourage Your Children to do More Sport
3. Glassex Window Cleaner: Magician
4. Lazer Cycle Helmets: Hospital
5. Senior Self Defence Academy: Deadly Seniors, Biker
6. Pepsi Twist
7. Timotei: Lion
8. German Olympic Sport Federation: David
9. Nikol Baking Tray: Jacuzzi
10. Softlan Ultra: Wrestling
11. Alka Seltzer: Hangover
12. Kodak Rechargeable Batteries: Tiger
13. Utopolis Group of Cinemas: Titanic
14. Pedigree Light: Flower
15. Kiss FM: iPod Father
16. Listerine Mouthwash: Sermon
17. Pringles Hot and Spicy: Balloon
18. Guinness: Einstein
19. DynaKids Vitamins: Making Kids Stronger
20. Loteria de la Provincia de Buenos Aires: Money
21. Chupa Chups Sugar Free: Ants
22. 3M Scotch Magic Tape: Overload
23. Fibermesh Concrete Reinforcement: Karate
24. Kayaking Jumbo Peanuts: Choking
25. WMF: Sharper Than You Think
26. Maglite: Gallery
27. Nissan: Chickens
28. Nutri Balance: Husband
29. Bare Wet Suits: Stay Down Longer
30. Tolnaftate Cream: Fish
(bron: spyrestudios.com)
Deze 30 briljante printadvertenties zijn daar het bewijs van!
1. Bose Noise reduction Headphones: Waterfall
2. Belgian Association for Obese Patients: Encourage Your Children to do More Sport
3. Glassex Window Cleaner: Magician
4. Lazer Cycle Helmets: Hospital
5. Senior Self Defence Academy: Deadly Seniors, Biker
6. Pepsi Twist
7. Timotei: Lion
8. German Olympic Sport Federation: David
9. Nikol Baking Tray: Jacuzzi
10. Softlan Ultra: Wrestling
11. Alka Seltzer: Hangover
12. Kodak Rechargeable Batteries: Tiger
13. Utopolis Group of Cinemas: Titanic
14. Pedigree Light: Flower
15. Kiss FM: iPod Father
16. Listerine Mouthwash: Sermon
17. Pringles Hot and Spicy: Balloon
18. Guinness: Einstein
19. DynaKids Vitamins: Making Kids Stronger
20. Loteria de la Provincia de Buenos Aires: Money
21. Chupa Chups Sugar Free: Ants
22. 3M Scotch Magic Tape: Overload
23. Fibermesh Concrete Reinforcement: Karate
24. Kayaking Jumbo Peanuts: Choking
25. WMF: Sharper Than You Think
26. Maglite: Gallery
27. Nissan: Chickens
28. Nutri Balance: Husband
29. Bare Wet Suits: Stay Down Longer
30. Tolnaftate Cream: Fish
(bron: spyrestudios.com)
donderdag 7 januari 2010
Nalden, een ondernemende jongeman
Maak kennis met Nalden, een oplettende jongeman met een veelheid aan interesses binnen nieuwe media: van muziek tot fashion en design.
Wie is Nalden? Nalden is vooral bekend van zijn blog Nalden.net. Wie? Die gast van DWDD, die voor het eerst ook Matthijs van Nieuwkerk nieuwe woorden kan leren. Begrippen als 'Master' en Twitter vliegen over de tafel. Met als gevolg dat Nalden nu bij een nog groter publiek bekend staat. Zelfs ons bij Puntkomma heeft hij daarmee zeer geïnspireerd.
Stap in de wereld van Nalden.net
Nalden.net is een internationaal bekend en invloedrijk weblog, waarmee Nalden een niche van trendsetters en invloedrijke mensen aanspreekt. Ondersteund door audio en video, brengt Nalden nieuws over muziek, design, trends en technologie. Nalden.net is daarom ook geroemd als Rich Media Application dat door zijn authentieke teksten en unieke content en distributie, verschillende design- en website awards heeft gewonnen.
screenshot Nalden.net
Een ondernemende en oplettende jongeman
Nalden is vooral actief op het gebied van online concept & strategy en hij adviseert over over trends, web en communicatie met jongeren. Hij verleende zijn diensten aan ondernemingen als Nike, Pernod-Ricard, Telefonica, Vodafone, PayPal en Nokia. Eerder werkte Nalden voor verschillende bedrijven in de muziek- en reclamewereld.
Hij begon bij het record label Top Notch en het HipHop magazine State Magazine. Na twee jaar ging hij als junior creative bij Internet & Advertising van Proximity werken en adviseerde over jongerencommunicatie binnen het BBDO Netwerk. Zes maanden later verliet hij BBDO voor Streative Branding, waar hij de expert in trend research en creative consulting werd. Met zijn kennis over het web adviseerde hij daar klanten als Telefonica, Bacardi en Jo Malone en werd Streative’s in-house community connector.
Ja, die Nalden is goed bezig. En niet alleen op het internet!
Meer weten? Kijk op Nalden.net
Arno van 't Land
(bron: The Next Speaker/Nalden.net)
Wie is Nalden? Nalden is vooral bekend van zijn blog Nalden.net. Wie? Die gast van DWDD, die voor het eerst ook Matthijs van Nieuwkerk nieuwe woorden kan leren. Begrippen als 'Master' en Twitter vliegen over de tafel. Met als gevolg dat Nalden nu bij een nog groter publiek bekend staat. Zelfs ons bij Puntkomma heeft hij daarmee zeer geïnspireerd.
Stap in de wereld van Nalden.net
Nalden.net is een internationaal bekend en invloedrijk weblog, waarmee Nalden een niche van trendsetters en invloedrijke mensen aanspreekt. Ondersteund door audio en video, brengt Nalden nieuws over muziek, design, trends en technologie. Nalden.net is daarom ook geroemd als Rich Media Application dat door zijn authentieke teksten en unieke content en distributie, verschillende design- en website awards heeft gewonnen.
screenshot Nalden.net
Een ondernemende en oplettende jongeman
Nalden is vooral actief op het gebied van online concept & strategy en hij adviseert over over trends, web en communicatie met jongeren. Hij verleende zijn diensten aan ondernemingen als Nike, Pernod-Ricard, Telefonica, Vodafone, PayPal en Nokia. Eerder werkte Nalden voor verschillende bedrijven in de muziek- en reclamewereld.
Hij begon bij het record label Top Notch en het HipHop magazine State Magazine. Na twee jaar ging hij als junior creative bij Internet & Advertising van Proximity werken en adviseerde over jongerencommunicatie binnen het BBDO Netwerk. Zes maanden later verliet hij BBDO voor Streative Branding, waar hij de expert in trend research en creative consulting werd. Met zijn kennis over het web adviseerde hij daar klanten als Telefonica, Bacardi en Jo Malone en werd Streative’s in-house community connector.
Ja, die Nalden is goed bezig. En niet alleen op het internet!
Meer weten? Kijk op Nalden.net
Arno van 't Land
(bron: The Next Speaker/Nalden.net)
woensdag 6 januari 2010
Google presenteert Nexus One
Google heeft dinsdag 5 januari 2010 zijn langverwachte nieuwe mobiele telefoon, de Nexus One, gelanceerd.
De Nexus One is gepresenteerd als een ‘supertelefoon’. De smartphone is ontwikkeld in nauwe samenwerking met HTC. Met de Nexus One doet Google een nieuwe poging om de populaire iPhone van Apple qua technologie naar de kroon te steken. De afgelopen vijftien maanden zijn al telefoons op de markt gebracht die draaien op het besturingssysteem Android van Google, maar bij het nieuwe toestel heeft het internetbedrijf zich veel meer bemoeid met een integratie van de hardware en de software. De Nexus One is 11,5 millimeter dik, weegt 130 gram en beschikt over een camera van 5 megapixel. Er zijn diverse snufjes ingebouwd, zoals de internettelefoniedienst Google Voice, die voor de iPhone werd geweigerd. Ook zijn er 3D-effecten op het scherm te zien en kan een balletje om te scrollen van kleur verschieten als nieuwe mail binnenkomt. Door een snelle processor kunnen er meerdere softwareprogramma’s tegelijk op draaien.
Opvallend is dat Google de telefoon zelf verkoopt, via een eigen website. Het bedrijf heeft daar nog geen ervaring mee. Vooralsnog is de Nexus One alleen in de Verenigde Staten, Groot-Brittannië, Singapore en Hongkong te bestellen. Het toestel kost in de VS 529 dollar, met een abonnement bij telecomaanbieder T-Mobile komt de prijs op 179 dollar.
In andere landen komen ook webshops, aldus Google, maar wanneer is nog onduidelijk. In Europa wordt voor combinaties met abonnementen in ieder geval zaken gedaan met Vodafone. Nu maar wachten wanneer de Nexus One in Nederland verschijnt!
(Bron: ANP/Adformatie)
De Nexus One is gepresenteerd als een ‘supertelefoon’. De smartphone is ontwikkeld in nauwe samenwerking met HTC. Met de Nexus One doet Google een nieuwe poging om de populaire iPhone van Apple qua technologie naar de kroon te steken. De afgelopen vijftien maanden zijn al telefoons op de markt gebracht die draaien op het besturingssysteem Android van Google, maar bij het nieuwe toestel heeft het internetbedrijf zich veel meer bemoeid met een integratie van de hardware en de software. De Nexus One is 11,5 millimeter dik, weegt 130 gram en beschikt over een camera van 5 megapixel. Er zijn diverse snufjes ingebouwd, zoals de internettelefoniedienst Google Voice, die voor de iPhone werd geweigerd. Ook zijn er 3D-effecten op het scherm te zien en kan een balletje om te scrollen van kleur verschieten als nieuwe mail binnenkomt. Door een snelle processor kunnen er meerdere softwareprogramma’s tegelijk op draaien.
Opvallend is dat Google de telefoon zelf verkoopt, via een eigen website. Het bedrijf heeft daar nog geen ervaring mee. Vooralsnog is de Nexus One alleen in de Verenigde Staten, Groot-Brittannië, Singapore en Hongkong te bestellen. Het toestel kost in de VS 529 dollar, met een abonnement bij telecomaanbieder T-Mobile komt de prijs op 179 dollar.
In andere landen komen ook webshops, aldus Google, maar wanneer is nog onduidelijk. In Europa wordt voor combinaties met abonnementen in ieder geval zaken gedaan met Vodafone. Nu maar wachten wanneer de Nexus One in Nederland verschijnt!
(Bron: ANP/Adformatie)
Google Chrome passeert Safari
Google Chrome, de webbrowser van Google, werd in december 2009 door 4,6 procent van de internetters gebruikt en heeft daarmee de derde positie van Safari overgenomen, achter Internet Explorer en Firefox.
Dat werd duidelijk uit cijfers van statistiekenverzamelaar Net Applications. Chrome werd ongeveer achttien maanden geleden geïntroduceerd en heeft in die tijd veel aan populariteit gewonnen. Volgens de cijfers heeft Google Chrome in december 0,7 procentpunt winst geboekt vergeleken met november. 4,63 procent van de internetters gebruikt nu Chrome, Safari wordt nog door 4,46 procent van de mensen gebruikt.
Internet Explorer blijft verruit de grootste met 62,69 procent, maar moest wel een heel procentpunt inleveren. Het gebruik van Firefox bleef ongeveer gelijk en kwam in december uit op 24,61 procent.
De stijgende populariteit van Chrome kan waarschijnlijk worden toegeschreven aan de beta-versies die vorige maand uitkwamen voor Linux en Mac OS X. Precies een jaar geleden werd de browser nog maar door 1,4 procent van de mensen gebruikt.
(bron: NU.nl)
Dat werd duidelijk uit cijfers van statistiekenverzamelaar Net Applications. Chrome werd ongeveer achttien maanden geleden geïntroduceerd en heeft in die tijd veel aan populariteit gewonnen. Volgens de cijfers heeft Google Chrome in december 0,7 procentpunt winst geboekt vergeleken met november. 4,63 procent van de internetters gebruikt nu Chrome, Safari wordt nog door 4,46 procent van de mensen gebruikt.
Internet Explorer blijft verruit de grootste met 62,69 procent, maar moest wel een heel procentpunt inleveren. Het gebruik van Firefox bleef ongeveer gelijk en kwam in december uit op 24,61 procent.
De stijgende populariteit van Chrome kan waarschijnlijk worden toegeschreven aan de beta-versies die vorige maand uitkwamen voor Linux en Mac OS X. Precies een jaar geleden werd de browser nog maar door 1,4 procent van de mensen gebruikt.
(bron: NU.nl)
dinsdag 5 januari 2010
De nieuwe klanten van 2009
In 2009 hebben we acht nieuwe klanten aan onze klantenlijst toegevoegd:
1. Ciro
Ciro, onderdeel van Proteion, is een centrum dat kennis bundelt op het gebied van diagnose en integrale behandeling van patiënten met complex chronisch orgaanfalen, zoals COPD, hartfalen, oncologie en andere chronische aandoeningen.
2. OG Heldringstichting
De OG Heldringstichting in Zetten is een JeugdzorgPlus-instelling. Bij de OG Heldringstichting wonen 150 jongeren van 12 tot 18 jaar met ernstige gedrags- en psychiatrische problemen. De jongeren wonen daar op uitspraak van een kinderrechter dat zij behandeling nodig hebben. Voor de behandeling en begeleiding van deze jongeren is OG Heldringstichting op zoek naar pedagogisch medewerkers.
3. AAG
AAG is hét advies- en servicebureau voor organisaties in de zorg- en welzijnssector, volkshuisvesting en overheden. De klant en de samenwerking staan bij AAG altijd centraal. De dienstverlening van AAG wordt door ruim honderd medewerkers vormgegeven vanuit vier specialisaties: Organisatie & Vastgoed, Payroll & HRM Services, Financial Services en Opleidingen.
4. EW
EW is met circa 3000 medewerkers de grootste facilitaire dienstverlener op het gebied van gastbewuste concepten. Bij EW staat de beleving van gast, medewerker of bezoeker centraal in de totale dienstverlening. EW richt zich op drie gebieden: Hotel Care, Health Care en Cleaning Care.
5. NCEBP
NCEBP, onderdeel van het UMC St Radboud in Nijmegen, is een groot en overkoepelend onderzoekscentrum. NCEBP richt zich op de verbetering van gezondheidszorg vanuit een wetenschappelijke benadering.
6. Reed Business
Mediabedrijf Reed Business, onderdeel van een van ’s werelds grootste uitgeefconcerns Reed Elsevier, is uitgever van onder meer: Elsevier, Boerderij, Zibb en Totaljobs.
7. Overmaze
Forensisch en Penitentiair Psychiatrisch Centrum Overmaze is een samenwerkingsverband tussen FPC de Rooyse Wissel en Penitentiaire Inrichtingen (PI) Limburg-Zuid. Voor de herinrichting van de penitentiaire inrichting Overmaze in Maastricht is Overmaze op zoek naar 100 sociotherapeuten.
8. RUCO
Het Radboud Universitair Centrum voor Oncologie is een innovatief oncologisch centrum en kennisnetwerk waar patiënten, specialisten en verwijzers samenwerken voor een optimale individuele behandeling van de patiënt.
1. Ciro
Ciro, onderdeel van Proteion, is een centrum dat kennis bundelt op het gebied van diagnose en integrale behandeling van patiënten met complex chronisch orgaanfalen, zoals COPD, hartfalen, oncologie en andere chronische aandoeningen.
2. OG Heldringstichting
De OG Heldringstichting in Zetten is een JeugdzorgPlus-instelling. Bij de OG Heldringstichting wonen 150 jongeren van 12 tot 18 jaar met ernstige gedrags- en psychiatrische problemen. De jongeren wonen daar op uitspraak van een kinderrechter dat zij behandeling nodig hebben. Voor de behandeling en begeleiding van deze jongeren is OG Heldringstichting op zoek naar pedagogisch medewerkers.
3. AAG
AAG is hét advies- en servicebureau voor organisaties in de zorg- en welzijnssector, volkshuisvesting en overheden. De klant en de samenwerking staan bij AAG altijd centraal. De dienstverlening van AAG wordt door ruim honderd medewerkers vormgegeven vanuit vier specialisaties: Organisatie & Vastgoed, Payroll & HRM Services, Financial Services en Opleidingen.
4. EW
EW is met circa 3000 medewerkers de grootste facilitaire dienstverlener op het gebied van gastbewuste concepten. Bij EW staat de beleving van gast, medewerker of bezoeker centraal in de totale dienstverlening. EW richt zich op drie gebieden: Hotel Care, Health Care en Cleaning Care.
5. NCEBP
NCEBP, onderdeel van het UMC St Radboud in Nijmegen, is een groot en overkoepelend onderzoekscentrum. NCEBP richt zich op de verbetering van gezondheidszorg vanuit een wetenschappelijke benadering.
6. Reed Business
Mediabedrijf Reed Business, onderdeel van een van ’s werelds grootste uitgeefconcerns Reed Elsevier, is uitgever van onder meer: Elsevier, Boerderij, Zibb en Totaljobs.
7. Overmaze
Forensisch en Penitentiair Psychiatrisch Centrum Overmaze is een samenwerkingsverband tussen FPC de Rooyse Wissel en Penitentiaire Inrichtingen (PI) Limburg-Zuid. Voor de herinrichting van de penitentiaire inrichting Overmaze in Maastricht is Overmaze op zoek naar 100 sociotherapeuten.
8. RUCO
Het Radboud Universitair Centrum voor Oncologie is een innovatief oncologisch centrum en kennisnetwerk waar patiënten, specialisten en verwijzers samenwerken voor een optimale individuele behandeling van de patiënt.
Abonneren op:
Posts (Atom)
Over Puntkomma
- Communicatiebureau Puntkomma
- Puntkomma bedenkt creatieve strategieën, online en offline concepten en crossmediale communicatieoplossingen op het gebied van arbeidsmarktcommunicatie, marketingcommunicatie en corporate communicatie.