dinsdag 28 april 2009

De brandbox

De trends rijker, visueler en interactiever zijn online niet meer weg te denken. Ook op corporate websites wordt in toenemende mate gebruik gemaakt van visuals, video en andere interactiemogelijkheden. Met name op corporate homepages prijkt steeds vaker een grote visual, ofwel ‘brandbox’. En als voornaamste doel het merk te laden en de bezoekerservaring te verrijken.

Succesfactoren voor de brandbox
Een brandbox stelt bezoekers (corporate stakeholders en ook klanten) in staat het merk écht te beleven en geeft inzicht in de business van het bedrijf. Dit kan op internet misschien wel effectiever dan via welk ander medium dan ook. Hieronder een vijftal succesfactoren voor een effectieve brandbox:

1. Visualiteit en Interactiviteit
Basisvoorwaarde van een brandbox is dat deze visueel aantrekkelijk is. Bied de gebruiker daarnaast de mogelijkheid om iets te doen binnen de brandbox. Interactieve mogelijkheden stimuleren het gebruik en verhogen daarmee de user experience, mits goed uitgevoerd uiteraard.

2. Inhoudelijke relevantie
Zorg dat de brandbox aansluit bij de informatiebehoeften van de bezoeker. Alleen dan zullen zij getriggered worden om de brandbox actief te gebruiken. Bovenstaande bedrijven tonen allen inspirerende informatie over projecten of toepassingen van hun producten en diensten. Dit is informatie die voor een grote groep bezoekers relevant en inspirerend kan zijn, van klanten tot werkzoekenden tot journalisten.

3. Integratie door gehele website
Veel brandboxes prijken vooral op de homepage. Dit is op zich ook de plek waar de brandbox het beste tot zijn recht komt. Op de rest van de website kom je als bezoeker echter lang niet altijd de interessante content tegen die in de brandbox zit. Een gemiste kans als een bezoeker niet via de voordeur (homepage), maar bijvoorbeeld via een deeplink uit Google of uit een RSS feed de website betreedt. Gebruik dus ook de rest van de website om op een effectieve en relevante manier de content uit de brandbox voor het voetlicht te brengen, bijvoorbeeld met relevante triggers en links aan de rechterkant van een pagina.

4. Toegankelijkheid (Flash)
Een ‘brandbox’ wordt veelal in Flash geprogrammeerd. Groot voordeel van Flash is dat de content er gewoonweg ‘gelikt‘ uitziet en de gebruikservaring verhoogd wordt. Bovendien is het gebruik van Flash inmiddels redelijk gemeengoed. Er is echter ook een groep gebruikers - met name binnen grote bedrijven - die geen Flash heeft geïnstalleerd of een oudere versie van Flash gebruikt. Mogelijk nadeel is in dat geval dat de brandbox het doel niet waar kan maken. Zorg in dat geval dat de brandbox zo compatibel mogelijk is met de door gebruikers geïnstalleerde Flashversies. Bied bovendien altijd een alternatief voor Flash. Denk bijvoorbeeld aan een statische visual die doorverwijst naar relevante content binnen de website.

5. Meten = weten
Een goed uitgevoerde brandbox kan een aardige investering zijn. Denk alleen al aan het bedenken van een concept, het maken van scripts, het maken van video’s en het programmeren van het eindresultaat in Flash. Het is daarom erg belangrijk om de effectiviteit van de brandbox te meten, zowel kwantitatief als kwalitatief. Uiteindelijk is het alleen met feiten mogelijk om de toegevoegde waarde van de brandbox aan te tonen en de investering te rechtvaardigen.

Een relevante, interactieve en visuele brandbox leent zich uitstekend als middel om het corporate merk te laden. Het geeft de corporate website - die traditioneel vrij tekstueel van aard is - een duidelijke meerwaarde, vooral als het gaat om het laden van het merk en de bezoeker de core business echt te laten beleven. Dat maakt de brandbox misschien wel dé killer application van de corporate website anno 2009.

(bron: www.frankwatching.com)

50% heeft mobiel internet, 40% gebruikt het!

Bijna de helft van de Nederlanders, 49%, heeft internet op zijn mobiele telefoon. Maar toegang leidt niet altijd tot gebruik. Van de bezitters van mobiel internet is 60% nog nooit online geweest. Het blijkt uit een persbericht, verstuurd naar aanleiding van onderzoek van Ruigrok | Netpanel, gepresenteerd tijdens de Dialoog Marketing Beurs in Utrecht. Marja Ruigrok: “Wij Nederlanders zijn nog steeds bang voor hoge kosten, we vinden het niet nodig en we vinden het schermpje te klein”.

Volgens het onderzoek zijn email (53%), het nieuws (49%), Google (48%) en het weer (47%) het meest populair onder mobiele internetgebruikers. Dat email zo populair is heeft volgens DM Interface Directeur Business Development Pieter Stroop gevolgen voor emailmarketing:

‘De toename van PDA’s, iPhones en Blackberries naast andere smartphones en mobieltjes betekent een uitdaging voor designers en ontwikkelaars die bij hun ontwerpen rekening moeten houden met een kleiner scherm, met lagere resolutie, en aan andere emailclients, maar die er tegelijkertijd ook goed moeten uitzien op een laptop. Want ga er maar van uit dat gebruikers van mobiel ook de email nog op hun eigen laptop zien. Tel daar nog de fabrikanten bij op die HTML eigenhandig omgooien naar text zonder de tekst-versie van Multipart te gebruiken, en je beseft dat er veel tijd in optimalisatie gaat zitten voor iedereen die professioneel met email marketing bezig is.’

(bron: www.marketingfacts.nl)

maandag 6 april 2009

Online kennissessie - 26 maart 2009

online kennissessie 26 maart 2009

Op donderdag 26 maart 2009 heeft Puntkomma voor de tweede keer een online kennissesie georganiseerd. Anton Gouman, algemeen directeur, hield een inleiding over de laatste online communicatieontwikkelingen en Erik Braam, onze online communicatieadviseur ging vervolgens in op zoekmachineoptimalisatie, Google AdWords en Google Analytics. Voor veel van onze relaties nog relatief onbekende terreinen. Het was dus een leerzame middag waarbij veel kennis is overgedragen en gedeeld. Puntkomma heeft een aantal kennisdocumenten gemaakt, waarmee de opgedane kennis in praktijk kan worden gebracht. Want daar doen we het natuurlijk als bureau allemaal voor. Want kennis delen vinden wij belangrijk, maar het in de praktijk brengen daar gaat het uiteindelijk om! Voor relaties die de kennissessie hebben gemist zullen we binnenkort een uitnodiging sturen om tijdens een werklunch deel te nemen aan een beknopte herhaling van deze online kennissessie. Interesse? Stuur dan even een mailtje naar Anton Gouman.

Benieuwd naar de kennissessie? Kijk voor foto's van de online kennissessie op flickr.com

Helaas gemist of wilt u meer weten? Neem dan contact op met Anton Gouman, algemeen directeur, telefoon: (024) 323 93 17, of stuur een e-mail naar: antongouman@puntkomma.nl

vrijdag 3 april 2009

Hr-afdelingen weten te weinig over eigen recruitmentsite

Circa 50% van de hr-afdelingen weet niet welk deel van het budget voor arbeidsmarktcommunicatie en werving aan hun eigen recruitmentsite wordt besteed, zo blijkt uit onderzoek door de Intelligence Group.

Sinds januari heeft het bureau ruim 350 wervingsgedeeltes van websites aan een nader onderzoek onderworpen. Het blijkt dat organisaties maar weinig financiële middelen voor de site beschikbaar stellen. "Gemiddeld gaat nog niet eens 2% van het budget voor arbeidsmarktcommunicatie en recruitment naar de recruitmentsites", aldus directeur Geert-Jan Waasdorp.

Ook over de effectiviteit van de wervingssite heerst onduidelijkheid. Slechts 46% van diegenen die recruitmentsites beheren, kent de bezoekersaantallen en nog geen 30% weet door hoeveel unieke personen de vacatures op de site worden bekeken.

(Bron: Het Financieele Dagblad)